Igehirdetések

Tisztelt Olvasó!

Ezen az oldalon az általam tartott igehirdetések és áhítatok szövegét találja meg (sok esetben hangfelvétellel is). Az igehirdetések igehelyeinek a bibliai sorrendbe rendezett tartalomjegyzékét (textuáriumát) innen tudja letölteni. Köszönöm, ha beleolvas ezekbe. Az igehirdetéseket a https://www.youtube.com/@csermelylelkesz oldalon tudja meghallgatni (illetve a video-áhítatokat megnézni). Hadd bátorítsam arra, hogy véleményét, kérdéseit küldje el a csermelyblog@gmail.com email címre.


Az örök életet váró öröm

Istentisztelet (az Örök Élet vasárnapja, 2023. november 26. MEÖT székház)

Miért szokták megismételni az igeszakasz utolsó előtti mondatát az utolsó mondat után? Miért nem elmezavar az, hogy Malakiás könyve így kezdődik: „Fenyegető jövendölés: Szeretlek benneteket – mondja az ÚR”. Ki és mikor panaszkodott azért Izráel királyának, mert a szomszédasszony nem akarta megfőzni és megenni vele a saját fiát, mint ahogyan tette az övével? Miért lehet egyszerre igaz az, hogy Isten az atyák szívét a fiakhoz téríti és a fiakét az atyákhoz, és az is, hogy Jézus meghasonlást hoz az atyák és a fiak között? Melyek azok az ígéretek, amelyek örök életet ígérnek nekünk? Mi lesz ránk igaz, ha mindezt a saját életünkben való megtapasztalásként éljük át? Erről szólt a vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (Mal 3,22-24) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet advent első vasárnapján, december 3-án 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Az adventi istentiszteleteken egy nagyon szép tematikus igehirdetés sorozatot fogok tartani (3-án az ember alázatáról beszélgetünk, 10-én taizéi imaest lesz, 17-én pedig Jézus alázatával fejezzük be). Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

A reménység ereje és öröme

Istentisztelet (a Reménység vasárnapja, 2023. november 19. MEÖT székház)

Hogyan folytatódik Dániel próféta álma az igeszakaszban leírt két mondat után? Miért lehet Dániel próféta álma a mi reménységünk szilárd alapja? Hogyan jutunk el addig, hogy már semmitől se kelljen aggódnunk? Milyennek kell lennie annak az útnak, amelyen járnunk kell? Hogyan függ össze életünk igazi útja a MEÖT székház pótkulcsaival? Miben reménykedhetünk, ha kisebb (vagy éppen óriási…) hibát vétettünk az életünkben? Melyek azok a dolgok, amelyek hamis reményt táplálnak? Miért és mennyiben lehet valódi remény egy tízdolláros? Mi marad nekünk akkor, ha azt a jót, amit kaptunk, átadjuk másoknak? Mi a reménység igazi ereje és öröme? Erről szólt a Reménység vasárnapján tartott istentiszteletünk igeszakasza (Dán 7,9-10) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő, az egyházi év utolsó vasárnapján, az Örök Élet vasárnapján tartott istentiszteletünk november 26-án vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Az utána való adventi vasárnapokon egy nagyon szép tematikus igehirdetés sorozat lesz. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Ha vétkezett: törődj vele, fáradj érte, kitartóan kérleld, imádságban hordozd

Istentisztelet (Szentháromság ünnepe utáni 22. vasárnap, 2023. november 5. MEÖT székház)

Hogyan kerül a vétkező testvér „megbüntetéséről” szóló igeszakasz a megbocsátás vasárnapjára? Miért alapvetően fontos, hogy a vétkező testvérrel való „teendők” az elveszett juh és a gonosz szolga történetei közé kerültek a Máté szerinti evangéliumban? Mi a célja annak, hogy elbeszélgessünk a vétkessel? Miért nem jogunk, hanem a kötelességünk ez? Mit nem feltételez (azaz mit tilt meg) ilyen beszélgetés elkezdése? Van-e nekünk bűnlátásunk? Tényleg azt látjuk-e bűnnek, ami az is? A következő lépésben miért hasznos egy (vagy két) mediátor? Hogyan lehet kreatívan a falra hányni (mármint dobálni) a borsót? Mi kell, hogy megelőzze a gyülekezet véleményformálását? Mi történik az után, ha a vétkes senkire sem hallgat? Mi a végső tanulsága mindennek? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 22. vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (Mt 18,15-17) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő (több szempontból is meglepetés... :) istentisztelet november 12-én vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Hiszek hitetlenül, mert hinni akarok… Segíts a hitetlenségemen!

Istentisztelet (Szentháromság ünnepe utáni 21. vasárnap, 2023. október 29, MEÖT székház)

Mivel történik párhuzamosan (és áll éles kontrasztban…) a tanítványok képtelensége arra, hogy kiűzzék a megszállott fiúból a néma lelket? Hogyan ismétli meg ez a történet azt, ami Mózessel történt, amikor lejött a kőtáblákkal a Sínai-hegyről? Miért döbbenhetett meg a sokaság olyan példátlanul, amikor megérkezett Jézus? Miből derül ki, hogy az apa az elején semmi jót nem várt el Jézustól sem? Miért nagyon félrevezető, ha a fiú állapotát epilepsziának „diagnosztizáljuk”? Miért húzza Jézus hülye kérdezősködéssel az időt? Mi a célja ezzel? Mi a történet csúcspontja? Milyen három csodát tesz Jézus? Ki a történet főszereplője? Miért vallottak kudarcot a tanítványok? Mire tanít mindez minket ma? Erről szólt a vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (Mk 9,14-29) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet november 5-én vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!. Október 31-én, a reformáció ünnepén nagy szeretettel invitálok mindenkit a 2023-as TV-s istentiszteletre délelőtt 11-től a Budavári Evangélikus Templomba, a Bécsi Kapu téren.

Urunk! Tedd teljessé a Benned való építkezésünket!

Istentisztelet (2023. október 23, hétfő, MEÖT székház)

Milyen ajándékkal kezdődik el Jézus tanítványainak élete? Hogyan lehet elindulni Jézus követésére? Miért csak Jézuson keresztül tudom igazán szeretni azokat, akik a legközelebb állnak hozzám? Milyenek a mi bizsu-keresztjeink? Mi történt, amikor Edisonnak leégett az egész laboratóriuma? Hogyan kell haladni Jézus követése közben? Jézus szerint hiba lett volna 1956? (Miért éppenhogy nem?) Mi lesz belőlünk Jézus követése közben? Mikor és hogyan válhatunk mi a föld sójává? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 20. vasárnap alkalmából (a háromnapos ünnep miatt a nemzeti ünnepen, október 23-án, hétfőn) tartott istentiszteletünk igeszakasza (Lk14,25-35) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet október 29-én, vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

 

Elfogadjuk-e a be nem tervezett jót? Tesszük-e a be nem tervezett jót?

Istentisztelet (Szentháromság ünnepe utáni 19. vasárnap, 2023. október 15, MEÖT székház)

Mikor kell magunk mögé dobni a nagyszerűen kidolgozott terveinket? Mi volt a farizeusok válasza arra, hogy Jézus teremtett egy jobb kezet? Mi a szenteld meg az ünnepnapot parancsának a legfontosabb része? Mikor kerülünk Isten közelébe? Mi történik, ha Isten közelébe kerülünk? Szabad-e jót tenni szombaton? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 19. vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (Mt 12,9-14) és az igehirdetés.Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet a háromnapos ünnep miatt október 23-án, HÉTFŐ-n 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Meddig vezet el bennünket a szeretet?

Istentisztelet (Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnap, 2023. október 8, MEÖT székház)

Meddig vezet el engem a szeretet – ha forrását keresem? Meddig – ha a tartalmát, a mélységét keresem? És meddig – ha megtapasztalom a teljességét? Mennyire tudunk szeretetet adni? Én kiért adnám oda az életemet? Hogyan tudom az életemet adni másokért? Kizárhat-e a jézusi szeretetből bárki valaki mást? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (Jn15,9-14) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet október 15-én, vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Istenben élünk, mozgunk és vagyunk – hát akkor: legyünk!

Teremtésvédelmi istentisztelet, 2023. október 1, MEÖT székház

Teremtésvédelmi istentisztelet. – Mit jelent az a számunkra, hogy Istenben élünk, mozgunk és vagyunk? Hogyan érdemes – és hogyan kell – kiterjeszteni a felebarát fogalmát a mai világunkban? Mi történt akkor, amikor Pál apostol elmondta a feltámadás evangéliumát, jó hírét az athéniaknak? Mi történne akkor, ha elmondanánk a föld hőmérsékletének fél fokos emelkedését, vagy a fáradhatatlan galapagosi rizspatkány kihalását a pestieknek? Miért nyilvánvaló, hogy ilyesmiből óriási gondok lesznek, ha az ember ismeri azt, hogy hogyan működnek a hálózatok? Mi annak az ára, hogy kényelemben akarunk élni? Mi a megoldás? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 17. vasárnap tartott teremtésvédelmi istentiszteletünk igeszakasza (ApCsel 17,24-28) alapján az „Istenben élünk, mozgunk és vagyunk – hát akkor: legyünk!” című igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet október 8-án, vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Éljünk elrejtve és mégis nyilvánvalóan a Krisztusban!

Istentisztelet (Szentháromság ünnepe utáni 16. vasárnap, 2023. szeptember 24, MEÖT székház)

Mi történne, ha a XVII. századi Kupertínói József (aki a hagyományok szerint az istentiszteletei közben elragadtatásában néha órákon át lebegett) ma élne? Mi volt Jézus csodatételeinek a lényege? Mi az a folyamatos feszültség, ami a hívő ember földi életét jellemzi? Hogyan van az életünk négyféle módon is elrejtve a Krisztusban? Jellemző-e ránk a látszatkegyesség, a látványhívőség? Hogyan válik nyilvánvalóvá a Krisztusban elrejtett életünk mégis? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 16. vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (Kol 3,1-8) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet október 1-én, vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Az igazán hívő egy ügyű

Szentháromság ünnepe utáni 15. vasárnap istentisztelet, 2023. szeptember 17, MEÖT székház

Mitől foszt meg minket a pénz szerelme? Mi a kegyesség igazi jelentése? Miért veszélyes az a kijelentés, hogy „A saját magam ura vagyok?” Milyen értelemben nem veszélyes az a kijelentés, hogy „A saját magam ura vagyok?” Mi mindent szoktunk annak hinni, hogy no ez lesz a tuti biztosíték az én életemben? És mi szokott ezekkel a mi „nagy biztosítékainkkal” történni? Mi az igazi biztosíték a mi életünkben? Miért egy ügyű az igazán hívő? Mennyi az, amennyi elég? Milyen esetben fontos, és milyen esetben életveszélyes a megelégedettség? Mi a szelídlelkűség lényege? Erről szólt a Szentháromság ünnepe utáni 15. vasárnap tartott istentiszteletünk igeszakasza (1Tim 6,6-11) és az igehirdetés. Az igehirdetést itt lehet meghallgatni és a szövegét innen lehet elolvasásra letölteni. A következő istentisztelet szeptember 24-én, vasárnap 18 órakor lesz a MEÖT székházban. Szeretettel várunk minden (különösen a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő középiskolás) érdeklődőt!

Oldalak

Feliratkozás Igehirdetések csatornájára