Programajánló

Tisztelt Olvasó!

Ezen a lapon azokat az eseményeket és internet-es linkeket hirdetjük meg, amelyekről a blog írója úgy gondolja, hogy a többi Olvasó számára is örömöt és értéket jelenthetnek.

Ha értesítést akar az új ajánlott programokról, akkor kattintson erre az RSS logóra:


A Csend az igazi ünnep legmélyebb pillanata: hallgassa meg a Templom Csendjét fél órában

Néhány éve az angliai Seaford XII. században épült Szent Péter-templomában 30 perces felvételt készítettek a szakrális épület csendjéről, amelyet csak néha tör meg egy-egy apró lépés, vagy egy pad átmeneti nyikorgása. Az itt meghallgatható felvétel elején néhány perces bevezetőjében Andrew May többek között ezt tanácsolja: "Engedje el magát, és legyen olyan befogadó, amennyire csak tud. Figyelmesen hallgasson. Hallgassa a Csendet, és benne a saját szívverését, amelyik – tulajdonképpen – az Isten szívverése." Nagyon jó elmélyülést kívánok a megszentelt Csendben!

Egy zene, amely a teljesség élményét adja: Dvorák Stabat Mater; Quando corpus morietur

Dvorák Stabat Mater-ének 7 perces befejező részét Helmuth Rilling ihletett tolmácsolásában ezen a linken lehet meghallgatni. Rilling mester felvételein a kórus csodálatos ereje egy olyan minőséghez vezet el, amely túlnő a földi kereteken. A Stabat Mater e felvételének záró részében ez (legalább) kétszer be is következik. Ilyenkor a Lélek szárnyakat kap bennünk, és ünnepel. Gyönyörű, lelket mélyítő zenehallgatást kívánok az Olvasónak!

A tisztaság és az elmélyülés gregorián zenéi

 

 

Ha az Olvasó ki akar keveredni a mindennapok forgatagából, de ezt nem egy régi angol templom megszentelt Csendjével, avagy a Lelket kiteljesítő ünnepi zengéssel szeretné megtenni, akkor a görögkeleti szerzetesek által énekelt gregorián énekek meghallgatását javasolom. Az alábbi két énekre Cserép Csongor barátom hívta fel a figyelmemet, amelyet ez úton is köszönök neki.

 

Feliratkozás Programajánló csatornájára