Bemutatkozás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

   

Csermely Péter 1958-ban született. Kakukktojás: vegyészként a Semmelweis Egyetem orvosi közegében lett professzor. Egy olyan, több mint százfős munkacsoportot (LINK-Group) vezet, amelyben biológusok, fizikusok, informatikusok, középiskolás diákok (és még sokan mások...) dolgoznak együtt. Kutatásaiban a komplex rendszerek adaptációs, tanulási és döntéshozatali mechanizmusait vizsgálja – mindezt hálózatosan. A kollégái szerint enyhén grafomán. Eddig 14 könyve és több mint 300 tudományos cikke jelent meg. Cikkeinek Google Scholar idézettsége 18.000 felett van. A Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagja, az Academia Europaea tagja.

A hálózatokat nemcsak kutatja, hanem szinte élethivatásként szervezi is. 1995-ben indította el a Kutató Diák mozgalmat, amely több mint tízezer hazai és határon túli magyar tehetséges középiskolás diáknak nyújtott lehetőséget a Magyarországon folyó legmagasabb szintű kutatásokba történő bekapcsolódásra. Az eltelt időben számos "kutdiák" család is született már. 2006 és 2016 között a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapító elnöke volt. 2012 és 2020 között az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke volt. Sok kontinens 50 országára kiterjedő tehetségsegítő hálózatot hozott létre Fuszek Csilla és még nagyon sokan mások áldozatos segítségével.

A tudományos kutatás Parkinson törvénye (az átlagnál jobb kutatókat a kollégák tisztségekkel halmozzák el, hogy ne maradjon idejük kutatni) – nagy szerencséjére, és a formális tisztségektől való hatékony húzódozásának hatására – csak igen kis részben érte utol. 2008-tól két éven át a Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsa tagja volt. Szinte minden funkciójáról már rég lemondott, hogy maradjon ideje a lelki elmélyülésre és a szolgálatra. Kapott jópár kitüntetést, amelyek közül azoknak örül a legjobban, amelyek nincsenek is rajta ezen a listán: a tanítványainak és annak a nagyon sok dolognak, amelyeket a barátaitól eltanulhatott.

2018 tavasza óta az angyalföldi evangélikus gyülekezet presbitere, 2020 februárjától a gyülekezet felügyelője. Eddig két teljes szentignáci lelkigyakorlatot végzett el: egy mindennapok lelkigyakorlatát 2017-ben és egy 30 napos lelkigyakorlatot a dobogókői Manrézában. Örvendezhetett már a Szent Szív nővérek, a sarutlan karmelita nővérek és Jelenits István lelkigyakorlatának is. Zarándokutat tett Ávilai Szent Teréz szülőhelyére és sírjához, Jakab apostolhoz Santiago de Compostela-ba, Manresa-ba, valamint a Szentföldre. 2018-ban elvégezte Hélisz Katalin "Hozzáértő segítő" lelkigondozói tanfolyamát. 2017-ben Jézus szolgálatának szentelte életét, 2018-ban tisztasági fogadalmat tett. 2020-tól az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkész szakirányú teológus mester szakos hallgatója esti tagozaton. 2019-ben sikerrel elvégezte az egyetem ókori héber és ógörög kurzusait. 2019/20-ban elvégezte a teológiai alapképzést. Kiemelkedő tanulmányi eredményéért 2020-ban az egyetem Sólyom Jenő Alapítványának tanulmányi jutalmában részesült.

Fogadott fia, Csermely István állami gondozottakat segít – rendkívül nagy felelősségtudattal, igazságérzettel és odaadással. Vilma kutyája egy roppantul aranyos törpetacskó – méretéhez képest különösen nagy önfejűséggel és falánksággal megáldva.
 

   

Amit Csermely Péter szeret: távlatok a térben, lélekben, mindenben; a szemlélődő ima mélységes Csendje és intenzív szeretetárama + ennek az életélménynek mások számára való átadása; elmélyült gondolkodás; integráns, kreatív egyéniségek; mély beszélgetések; előadások tartása; komolyzene: pl. Bach, Bartók, Mozart; úszás; mosogatás; két kristálypohár összecsendülése; a napsugár aranysárga színe...

Amit Csermely Péter nem szeret: (szerinte nagy) kézügyességet igénylő dolgok: pl. fúrás-faragás, szerelés; labdajátékok; (szerinte) monoton, agynélküli munkák: pl. adatbevitel, bürokrácia; bármilyen, játszmákat és nem valós állításokat igénylő cselekvés: pl. piaci alku, póker, politika; bármi, ami ragad; a fog alatt rocogó homok; a túlzottan hangos hangok; a koszos, kevert színek...
 

Csermely Péter tudományos honlapja
 

Csermely Péter régebbi előadásai

Csermely Péter magyar nyelvű könyvei


 

A blog létrehozásában résztvevő csapat

A mai korban minden munka, így ez a blog is csapatmunka. Nagy köszönetemet szeretném kifejezni Németh Péternek, aki a blog-ot befogadó honlapok kialakításában végzett és végez kiváló munkát. Életem egyik felében magyarul, a másik felében pedig angolul gondolkodom. Fordítani viszont a két nyelv között nagyon nem szeretek. Így a blog bejegyzései először magyarul születnek meg, amelyeket Szécsi Anikó fordít le angolra. Köszönet Anikónak ezért a munkájáért! Az angol fordítást csiszolgatom tovább, amely sokszor visszahat a magyar szövegre is. A blog néhány ábráját Baksa Balázs színezte át, hogy a többivel összhangban legyenek. Ezért is köszönet!

A blog csapatának az Olvasók igen fontos részei. Kérem, hogy regisztráljon a blog-on itt, és ossza meg véleményét a többiekkel! Ha bármilyen hibát találna a blog-on, írjon a csermelyblog@gmail.com email címre. Ha rajta van a Facebook-on, lépjen be a blog Facebook csoportjába, illetve ha a LinkedIn-en regisztrált korábban, akkor legyen tagja a blog LinkedIn csoportjának is. Mindkét helyen fontos kommenteket olvashat, és tehet. Köszönöm a segítségét abban, hogy a blog egy elmélyült gondolkodásra hívó, véleménycserélő fórum legyen!